Lyxig minipavlova

Minipavlova ett alternativ till den klassiska grädd- eller midsommartårtan. Fyllningen kan varieras efter tycke och smak. Här har vi valt en fyllning med yoghurt som bidrar med protein och har lägre fettinnehåll i jämförelse med gräddtårta.

Två marängbakelser på en träbricka i gräset.

Minipavlova, 4 portioner

Du behöver:

2 äggvitor

0,5 krm salt

1,25 dl strösocker

0,5 msk majsstärkelse

0,5 tsk vitvinsvinäger

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning.

Vispa tills smeten är hård och glansig, cirka 5 minuter med elvisp.

Vänd ner majsstärkelse och vinäger.

Bred ut smeten i runda portionsstorlekar på en bakplåtsklädd plåt. Gör en liten grop i mitten på varje pavlova med en sked.

Sätt in i plåten i nedre delen av ugnen, sänk genast till 125 grader.

Grädda i 1,5 timme.

Förslag på fyllning

Grekisk yoghurt med citronsmak, bär och riven vit choklad.

Receptet är framtaget av vård- och omsorgsförvaltningens dietister 2025 – för att främja och sprida hälsosamma matvanor hos helsingborgarna.