Saftig mjuk pepparkaka

En smarrig och saftig mjuk pepparkaka som passar bra till jul- eller adventsfikat! Förutom den goda smaken så har den bra fetter och är rik på fibrer och fullkorn. Kakan är dessutom lätt att göra glutenfri, se då bara till att använda ”rena” havregryn.

En skiva mjuk kaka dekorerad med kvarg och lingon.

Mjuk pepparkaka, 6-8 personer

Du behöver:

2 dl havregryn

1,5 dl mandelmjöl

1 dl solroskärnor

250 g banan (vikten avser utan skal)

2 medelstora ägg

0,5 dl rapsolja

0,5 tsk salt

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 rågad msk pepparkakskrydda

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader, både över- och undervärme.
Pensla en brödform med olja och bröa.
Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa till en slät smet. Häll smeten i brödformen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Ta ut och låt kakan svalna lite innan du lossar den från formen

Serveringsförslag

Servera med juligt röda lingon och kvarg istället för vispad grädde. Då drar du ner på fettet och ökar ditt proteinintag. Om det blir en bit över av kakan, är den god att rosta lätt dagen efter!

Receptet är framtaget av vård- och omsorgsförvaltningens dietister 2025 – för att främja och sprida hälsosamma matvanor hos helsingborgarna.