Supergod paj på julens rester

Har du rester kvar från julbordet? Med detta enkla och mer hälsosamma pajskal som bas, kan du skapa en ny spännande rätt samtidigt som du minskar på matsvinnet. Fyll pajskalet med till exempel överbliven skinka, lax, ost eller grönkål. Mängderna får avgöras av hur mycket du har över.

En portion med en bit matpaj med grönkål vid sidan.

Paj på julens rester, 6–8 personer

Pajdeg

200 gr havremjöl (mixade havregryn)

220 gr naturell kvarg

2 tsk bakpulver

2 krm salt

Äggstanning

3 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

100 gr riven ost

Tre förslag på fyllningar

  1. 150 gr grönkål+100 gr ädelost+100 gr valnötter eller
  2. 250 gr strimlad rökt/gravad lax+100 gr babyspenat eller
  3. 200 gr strimlad skinka+250 gr broccoli

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda havremjöl, kvarg, bakpulver och salt. Tryck ut i en pajform.
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.
Vispa ihop äggstanningen.
Lägg valfri fyllning i pajskalet, häll över äggstanning och toppa med riven ost.
Grädda i 30–40 minuter till pajen fått fin färg.

Receptet är framtaget av vård- och omsorgsförvaltningens dietister 2025 – för att främja och sprida hälsosamma matvanor hos helsingborgarna.