Värmande pumpasoppa

Här kommer en härligt smakrik soppa med pumpa och linser i en värmande kombination. Rik på antioxidanter och vitaminer som passar perfekt nu i Halloween-tider eller efter en skön höstpromenad. Ät gärna med ett knäckebröd eller fullkornsbröd till – då blir proteinsammansättningen allra bäst.

En tallrik pumpasoppa stående på enn träbricka

Pumpa- och linssoppa, 2 portioner

Du behöver:

500 g pumpa, till exempel butternut eller annan god matpumpa

2 morötter

2 vitlöksklyftor

1 färsk chili

1 buljongtärning

2 dl okokta röda linser

4 dl kokosmjölk

4 dl vatten

Så här gör du:

Skala pumpan och skölj linserna.
Hacka pumpa, morötter, vitlök och chili i mindre bitar
och fräs i en kastrull i lite olja.
Lägg ner de sköljda linserna i kastrullen tillsammans med buljongtärningen.
Häll därefter på kokosmjölk och vatten.
Låt koka i cirka 15 minuter, eller tills både pumpa och morötter är mjuka.
Mixa och smaka av med salt och peppar.

Serveringsförslag

Toppa gärna med smulad fetaost, persilja och pumpakärnor.
Det går även att rosta kärnorna från pumpan i en stekpanna med lite olja och salt.

Receptet är framtaget av vård- och omsorgsförvaltningens dietister 2025 – för att främja och sprida hälsosamma matvanor hos helsingborgarna.