Volontärer som trivs på träffpunkterna
Ewa Collin och Agneta Andersson är två engagerade volontärer som hjälper till med aktiviteter på stadens träffpunkter. Aktiviteterna kan vara allt ifrån balanstränande motion i naturen till att förbereda middagar. Träffpunkterna söker alltid nya volontärer som vill engagera sig.
Ewa Collin gick från att vara deltagare i träffpunkternas aktiviteter till att bli volontär. Hon och hennes man har besökt de flesta träffpunkter i Helsingborg och deltagit i olika aktiviteter. Ett av deras bästa minnen är när ett stort gäng matglada började träffas på Träffpunkt Söder för att laga mat och att äta tillsammans.
– Vi lagade mat från olika delar av världen, från olika kulturer. En god rätt jag särskilt minns är en slags snurror som var gjorda av tunn deg med köttfärs i, de påminde lite om piroger, berättar Ewa.
Fortfarande är det middag en lördag i månaden, nu som en av Träffpunkt Söders aktiviteter. Middagarna är öppna för alla men middagsgästerna behöver skriva upp sig på en lista i förväg.
– Det brukar bli fullt! Någon gång har vi varit 50-60 personer. Lokalen avgör hur många vi kan vara. Nu på lördag blir det kålpudding och nu för tiden lagar vi mycket husmanskost. Vi har till exempel hemlagad rotmos och då är den gjord med bra råvaror så att den blir riktigt god.
Ewa och Ingrid turas om med seniorshake
Förutom att Ewa hjälper till inför middagar har hon varit volontär och ledare för till exempel seniorshake både på Träffpunkt Påarp och Träffpunkt Söder.
– Jag och volontär Ingrid Karlsson delar på seniorshaken. Det är lättast att vara två. Skönt att vi inte behöver ställa in om en av oss blir sjuk eller är bortrest. Jag tror det är viktigt att två volontärer kan turas om med samma aktivitet.
Ewa började som deltagare i seniorshaken för sex år sedan och snart har hon varit volontär och lett den i fem år. Under aktiviteten finns en förinspelad video som deltagarna kan titta på tillsammans med instruktionerna från Ewa eller Ingrid.
– Det bästa med att vara volontär är att träffa människorna! Vi blir ett gäng och det blir väldigt socialt. Tidigare i livet har jag utbildat städpersonal, varit konsult för Viktväktarna och läst pedagogik.
Balansträning är också en aktivitet som Ewa håller i. Deltagarna stödjer sig på stolar när de står på ett ben och gör andra typer av balanser med den egna kroppen. Sen uppmuntras de att ta med sig övningarna hem.
– De kan göra övningarna medan de borstar tänderna! Om deltagarna fortsätter träna hemma kan de förebygga fall, säger Ewa.
Agneta är volontär fyra gånger i veckan
Agneta Andersson började som volontär för mer än sex år sedan och är nu volontär på träffpunkterna fyra gånger i veckan. Tidigare i livet har hon jobbat i garnaffär och som undersköterska inom äldrevården.
– Jag har alltid jobbat med människor. Jag har lätt för att prata och är utåtriktad. Så länge jag får respons från deltagarna vill jag fortsätta som volontär, så länge jag orkar. Och jag tycker att jag får mycket tillbaka, säger Agneta.
Agneta bor själv på Olympia och tar bussen till Träffpunkt Rosenknoppen där hon är volontär. Hon håller bland annat i ett rörelseprogram som från början är planerat av arbetsterapeuter i staden.
– Vi är i en lokal med stor plats för ca 50 personer. Den har varit en ICA-butik en gång i tiden. Det är olika hur många deltagare som kommer men vi brukar i alla fall vara 10-12 personer. Imorgon är det bingo som jag också håller i, berättar Agneta.
Hennes intresse att jobba med människor blev bekräftat när hon sadlade om som 50-åring för att läsa till undersköterska på vårdgymnasium. Både jobbet i garnaffären och jobbet som undersköterska var nästan lika roliga, men vården lite roligare eftersom Agneta tycker att äldre människor har så mycket att ge.
– Vi brukar gå en promenad i området och då gör vi olika rörelser och övningar. Det brukar vara väldigt uppskattat. Sen går vi in och äter våfflor och dricker kaffe. Det blir mycket prat och gemenskap.
Idéer om fler aktiviteter utomhus
Ewa Collin tycker mycket om träffpunkterna Sköldenborg och Rosengården. Hon har flera nya idéer som hon skulle vilja prova.
– På Rosengården hade vi kunnat ha balansträning utomhus. Nu bor jag på Rosengården och utanför vårt fönster finns en stor fotbollsplan. Där hade vi kunnat träffas, ta med en transistorradio och köra. Jag tror alla hade kommit dit, säger Ewa.
När Ewa träffar nya och gamla bekanta frågar hon ofta om de känner till träffpunkterna. Hon berättar att programmet finns på webben, att de behöver välja träffpunkt och sen klicka en gång till för att komma till det aktuella programmet. Flera besökare kommer också in till träffpunkterna och hämtar månadsprogrammen för att ta med sig hem. Helsingborgs träffpunkter är ständigt på jakt efter nya volontärer som vill engagera sig.
– Träffpunkt Rosengård har en ny samordnare nu och jag har hört att det blir salsa. På Träffpunkt Söder har de börjat med hundcafé. På tisdagar går jag dit för att få klappa hundar och dricka kaffe. Jag har fått många kompisar genom träffpunkterna och det känns som att vi bryr oss om varandra.