Trygghetsboende


Trygghetsboende är en boendeform med utökad service som trygghetsvärd och gemensamma utrymmen. Men hur är det egentligen att bo i ett trygghetsboende? Vi låter några boende själva berätta.

Ett av trygghetsboendena ligger på Hebsackersgatan på Olympia. Lägenheterna, totalt 63 stycken, ligger blandade med vanliga hyreslägenheter och är tillgänglighetsanpassade. Det innebär bland annat att trösklar är borttagna, att badrummen är rymliga och att det finns spisvakt och brandfilt som en extra trygghet.

Olika aktiviteter

Eva Gustafsson jobbar som trygghetsvärd på boendet. Hennes uppgift är att anordna aktiviteter för de boende, till exempel utflykter, grillning, Afternoon Tea, 60-talsfest och filmvisningar.

– Vi trygghetsvärdar finns till hands i vardagen, vi stöttar i stort och smått. Det kan handla om kontakter med anhöriga eller myndigheter. Eller bara hjälpa till att ta på strumporna! Vi vårdar inte, utan vår roll är mer att bry oss om. Ingen ska vara lämnad ensam – om man nu inte vill det. Vill man vara för sig själv så får man det. Alla boende har dessutom direktnummer till oss, säger Eva.

Hustomten Ingemar finns i huset för att hjälpa till med de praktiska bestyren – byta säkringar, glödlampor, kontroll av brandvarnare och liknande.

Margot Kronholm är en av hyresgästerna. Hon har bott här i drygt fyra år. Hon var småskole- och komvuxlärare som yrkesverksam.

– Vi som bor här känner nog ofta att vi behöver varandra. ”Byta ett ord eller två, gjorde det lätt att gå, alla människors möte borde vara så”, som dikten säger. Man visar omsorg och delar både det som är roligt och det som är sorgligt. Det är god grannstämning, säger Margit.

Här på trygghetsboendet har Margot deltagit i en samtals- och studiegrupp om det gamla Helsingborg.

– Tillsammans gjorde vi en lärorik resa om Helsingborgs historia under 900 år. Helt nyligen har vi också dragit igång en läsecirkel, där vi träffas och samtalar kring böcker. Vår trygghetsvärd Eva har hjälpt oss med att hämta böckerna på biblioteket, säger Margit.

Från Råå till Hebsackersgatan

Rose-Marie och Hans Svensson sålde sitt hus och flyttade till Hebsackersgatan för några år sedan. Vi ville slippa huset med allt underhållsansvar det för med sig och vi ville bo på Olympia som är nära till centrum, säger Rose-Marie.

Rose-Marie har tidigare varit telefonist och receptionist. Hasse har tidigare jobbat med marknadsföring och försäljning av produkter inom vvs och industri. Paret har periodvis bott i Thailand och på olika platser i Sverige. Trädgårdsintresset har också varit stort. Handbollsföreningen Olympia, där båda sönerna spelat, har de båda lagt mycket tid i.

– Nu för tiden ägnas mycket tid åt att hälsa på bekanta runt om i landet. Vi har en stor vänkrets. Vi tar också långa promenader. Nu har vi bott här i tre år och vi trivs jättebra, säger Hasse.