Lars är fritidsledaren som brinner för LSS

Allt från vandring i Pålsjö skog, disco, bio, äventyrsbad till besök på olika sevärdheter. Fritidsledaren Lars Palmgren försöker få med något för alla när han planerar vilka aktiviteter Fritid och kultur LSS ska anordna.

När Lars Palmgren ska kommunicera med deltagare som finns i fritidsverksamheten använder han gärna sociala medier.

– Vi har startat en Facebooksida och det har visat sig vara ett bra sätt att nå deltagarna. Till exempel så var det en gång en ledare för gympan som inte kunde komma. Då skrev jag det på vår sida. Som tur var läste någon det och anmälde att han kunde hålla i gympan. Så vi behövde inte ställa in, och alla deltagare fick snabbt reda på vad som gällde. Sidan handlar inte bara om envägskommunikation, utan deltagarna är också aktiva, de ställer frågor, anmäler sig till aktiviteter med mera.

Lars konstaterar att som ledare känns det som ett naturligt val att använda sociala medier för att nå deltagarna. Vanliga brev eller liknande hade inte alls var lika snabbt och effektivt, säger han.

Lars gillar sitt jobb. Man får så mycket tillbaka, kärlek och gemenskap, berättar han. Det kräver också en del eftertanke.

– Det är viktigt att jag som ledare kan sätta mig in i deras situation. De är alla olika. Jag måste tänka bort mig själv litegrann. Inte bara säga åt dem att ”nu gör vi si och så”.

Det behövs inte alltid några avancerade aktiviteter, utan det enkla är oftast gott nog, tycker Lars.

– Man får vara lite påhittig i det här jobbet. Fika, spela spel eller ta en fotboll och kicka lite. Deltagarna här vill leva som vilka unga människor som helst!