Korttidsboende

Barn och i vissa fall vuxna med funktionsnedsättning kan erbjudas korttidsvistelse på ett av våra tre korttidsboenden. Hit kommer du för att få miljöombyte, avkoppling och för att träffa andra barn och ungdomar. Du kan också komma hit för att förbereda dig på hur det är att vara vuxen och sköta saker själv.

På Helsingborgs korttidsboenden har vi en miljö där du ska kunna känna dig som hemma. Du har ett eget rum under vistelsen, vi äter tillsammans i vårt gemensamma kök och umgås i vardagsrummet. Det finns alltid personal på plats när du vistas här.

På vardagar går du i skolan eller till daglig verksam­het. När du kommer till korttidsboendet kan du läsa läxor, koppla av, ha roligt och umgås med dina kompisar. Vi kan prata om hur dagen har varit, laga mat tillsammans och förbereda inför morgondagen. På helgerna hittar vi på aktiviteter och ibland gör vi utflykter.

Vi planerar tillsammans

Vi vill göra din korttidsvistelse så bra som möjligt. För att kunna göra det behöver vi lära känna dig. När du fått beslut om korttidsvistelse bjuder vi in dig och dina föräldrar eller företrädare till ett möte där vi tillsammans gör din genomförandeplan. Där står det vilka särskilda behov du har, vad du tycker om att göra och vad vi kommer överens om kring just din vistelse. Innan mötet får du en blankett som ligger till grund för genomförandeplanen. Den kan ni fylla i tillsammans hemma i lugn och ro inför mötet.

Resor till och från korttidsboendet

Dina föräldrar eller företrädare ansvarar för att du kommer till och från korttidsboendet. De kan köra själva, meddela skolskjutsen eller boka färdtjänst för resor till och från skolan, fritids, daglig verksamhet och andra aktiviteter som du brukar delta i.

På helsingborg.se kan du läsa mer om korttidsboende och hur du ansöker.