Yrkesroller inom vård och omsorg
I vård och omsorg finns en stor bredd av yrken. Här kan du hitta mer information om några av de vanligaste:
I vård och omsorg finns en stor bredd av yrken. Här kan du hitta mer information om några av de vanligaste:
Som legitimerad arbetsterapeut utreder och bedömer du en människas behov och förutsättningar för aktivitet och delaktighet i vardags- och samhällsliv. Du arbetar med förebyggande och hälsofrämjande insatser, träning samt anpassning av både boende och offentliga miljöer – ibland med stöd av hjälpmedel.
Arbetet sker oftast i kundens hem eller i omgivningarna. På så sätt bidrar arbetsterapeutens insatser till att förebygga ohälsa och främja hälsa och välbefinnande.
Arbetsterapeuten använder ett arbetssätt som innebär att utgångspunkten för alla insatser är individens uppfattning om sin situation och sina behov.
I din yrkesroll handleder du omvårdnadspersonal och anhöriga. Bland annat undervisar du olika yrkesgrupper som till exempel omvårdnadspersonal i att använda rätt arbetsteknik och arbetsställningar.
Vill du veta mer om hur det är att jobba som arbetsterapeut? Läs om arbetsterapeuten Mikaels jobb inom hemvården.
Som biståndshandläggare handlägger du ansökningar om olika former av bistånd, det vill säga stöd och hjälpinsatser från kommunen.
Du informerar om vad kommunen kan hjälpa till med och hur olika typer av stöd innebär. Efter en ansökan utreder du sedan den sökandes behov genom ett samtal. Ofta sker det hemma hos personen. Sedan beslutar du om stöd utifrån personens behov. Mötet kan också ske på sjukhuset tillsammans med sjukhuspersonal inför att en person ska skrivas ut från sjukhuset. Du hjälper den sökande att hitta lösningar för att få vardagen att fungera. Du samarbetar med omvårdnads- och omsorgspersonal inom Helsingborgs stad såsom arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor. Arbetet innebär även att du har kontakt och samarbete med andra professioner såsom bland annat läkare, socialsekreterare och godemän. Som handläggare arbetar du med myndighetsutövning vilket innebär att du fattar beslut utifrån lagar.
Läs mer: Jenny hittade rätt som biståndshandläggare
Du kan också läsa om biståndshandläggaren Marcus.
Som enhetschef styr, leder och utvecklar du den enhet du ansvarar för. Det handlar om att se till att kunderna får den kvalitet på sina insatser de ska ha. Du ansvarar också för personal och deras utveckling och möjligheter att göra ett bra jobb.
Arbetsmiljö, ekonomi och verksamhetsutveckling är också frågor du ansvarar för som enhetschef.
Vill du veta mer om hur det är att jobba som enhetschef? Läs om enhetschefen Olas jobb inom hemvården.
Som legitimerad fysioterapeut tränar du människor att behålla eller förbättra sin rörelseförmåga och att överbrygga olika funktionsnedsättningar.
Du hjälper en människa att bli mer delaktig och aktiv genom träning av funktioner i det dagliga livet. Målet är att personen efter sina förutsättningar ska kunna ta del av utbildning, arbete, samhällsgemenskap, rekreation och fritid.
Tillsammans med personen ansvarar du för bedömning, val av åtgärder, genomförande och utvärdering. Arbetet sker oftast i kundens hem eller i omgivningarna.
Du använder olika övningar för kropps- och rörelsemedvetande, avspänning och andning. Det kan också handla om att lägga upp träningsprogram. Att motivera dina kunder att träna och kämpa på egen hand är en viktig del i arbetet.
Du arbetar också förebyggande, bland annat undervisar och handleder du olika yrkesgrupper som till exempel omvårdnadspersonal, i att använda rätt arbetsteknik och arbetsställningar för att undvika belastningsskador och utifrån patientens säkerhet.
Vill du veta mer om hur det är att jobba som fysioterapeut? Läs om fysioterapeuten Andrijanas jobb på vårdboendet Stattenahemmet.
Som personlig assistent har du ett meningsfullt arbete där du hjälper en person med omfattande funktionsnedsättning att göra det hen skulle gjort utan sin funktionsnedsättning – att leva ett självständigt liv. Hjälpen kan handla både om vardagssysslor och nöjen. Du utför personlig omvårdnad och kan ha delegerade arbetsuppgifter som att ge medicin.
Assistansanvändarens önskemål och behov styr arbetet. Det är kundens behov som styr vad du gör i ditt arbete.
Läs mer: Personliga assistenten Lidia berättar om sitt jobb
Som stödassistent arbetar du med personer som beviljats insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till funktionshindrade). Du kan jobba på en tillsynsverksamhet, korttidsvistelse, ett boende eller en daglig verksamhet.
Som stödassistent har du ett pedagogiskt arbete. Du ger stöd och omsorg för att kundens förmågor och självständighet ska växa. Som stödassistent kan man arbeta med människor som har exempelvis fysiska, psykiska eller intellektuella funktionsnedsättningar.
Utgångspunkten i ditt arbete är personens individuella behov – du arbetar medvetet för att den personen ska använda sina förmågor så långt som möjligt. På gruppboenden kan det röra sig om att stötta och hjälpa till vid vardagliga sysslor som matlagning och städning. Det kan också handla om att ge stöd till en person att skaffa sig en fritidsaktivitet.
I daglig verksamhet handleder du deltagaren i verksamheter som kan ha olika inriktningar, som caféverksamhet, snickeri, konst eller datorkurser. Det kan också vara sinnesstimulerande aktiviteter som massage eller musik etc.
På barn- och ungdomsverksamheter arbetar du med olika aktiviteter tillsammans med barnen; exempelvis kreativt skapande, musik eller att åka på utflykter.
Många personer inom LSS har nedsatt förmåga att förstå och tolka muntlig kommunikation. Arbetet kan då innebära att anpassa omgivningen så att den blir förståelig eller att dela upp uppgifter i mindre delar. Ofta med hjälpmedel såsom bilder, föremål eller genom text.
I arbetet ingår också att föra dokumentation för att personen ska får rätt stöd och hjälp.
Läs mer: Lina – stolt stödassistent som gillar att bjuda på sig själv
Du arbetar nära personen och vägleder övrig personal i att hitta pedagogiska lösningar vid utmaningar i arbetet runt varje person. Du stödjer i dokumentation med särskilt fokus på att följa upp och utvärdera den personens mål.
Läs mer: Tillsammans skapar vi de bästa möjliga förutsättningarna
Undersköterska på vårdboende
Du som arbetar på vårdboende som undersköterska arbetar nära människor med fokus på personlig omvårdnad och medicinska insatser. Du möter människor med olika sjukdomar och funktionsnedsättningar. Undersköterskans arbete handlar ofta om att skapa trygghet, både för hyresgäster och anhöriga. En stor del av arbetet handlar om personliga omvårdnadsinsatser. Det kan vara hjälp och stöd vid personlig hygien, måltidssituationer samt vid sociala aktiviteter och utevistelser.
Undersköterskan kan ha delegerade medicinska arbetsuppgifter, vilket bland annat innebär att ge medicin, lägga om sår, linda ben, sondmata, kontrollera puls, temperatur och blodtryck samt hantera katetrar. Praktiska serviceinsatser ingår i arbetet, exempelvis städning, tvätt och enstaka inköp. Undersköterskan stödjer och motiverar personen att göra det de själva klarar av. Du arbetar i team med kolleger, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor.
Undersköterska inom hemvård
Inom hemvården arbetar du bland annat med personlig omvårdnad. Det kan handla om att ge stöd för att klara av det vardagliga i hemmet, exempelvis hjälp att förbereda sin mat, få hjälp att sköta hygienen, byta kläder, ge sårvård och att ta medicin. Ibland hjälper du personen med aktiviteter så att hen kan få ett så aktivt liv som möjligt.
Ett yrke med med digitala hjälpmedel
Dokumentation, uppföljning och rapportering om förändringar i hälsotillståndet är en del av arbetet för undersköterskor, oavsett var du jobbar. Därför är digital kompetens viktigt då det finns en stor mängd tekniska hjälpmedel att hantera. Ibland kan du behöva stödja kunden att använda digital teknik.
Läs mer:
”Jag vill att de ska känna sig som drottningar och kungar”
Undersköterska – ett jobb att vara stolt över
Sommarjobbet i hemvården hjälper henne med svenskan
Som sjuksköterska arbetar du nära kunderna. Du har det övergripande ansvaret för omvårdnaden – det kan handla om provtagning, medicinering eller såromläggning. Du sköter även kontakten med exempelvis sjukhus och andra vårdgivare.
Du arbetar också med att undervisa, handleda och delegera omvårdnadspersonalen. Du arbetar i team med andra yrkesgrupper såsom arbetsterapeuter, undersköterskor och fysioterapeuter.
Läs mer:
Socialt och självständigt att jobba som sjuksköterska inom hemvården
Ulrika sökte ett spännande och utmanande jobb – fann HAB-teamet
Helle och innovationen om det livsviktiga bajset
Som medicinskt ansvariga sjuksköterskor står Gith och Aziza stadigt i krisen
Se film:
Som kock i våra tillagningskök hanterar du alla vanligt förekommande arbetsuppgifter i kök; beredning, förberedning och tillagning av olika kosttyper. Städ, disk, uppackning av varor ingår också. Du ansvarar för att hygienregler och våra egenkontrollprogram följs.
Som kock är du nytänkande och kan komma med egna förbättringsförslag. Du får dagligen använda din goda känsla för råvaror och smaksättning.
Arbetet innebär mycket samarbete med kollegor, enhetschefer, kostchef samt framförallt med dem vi är till för – kunden.
Läs mer:
Berit leder och fördelar arbetet i köket
Måltidsutvecklare Sara: ”Måltiden är en viktig del av hela omsorgen”