Ett besök på Fredriksdal

Varje morgon på Fredriksdal börjar i ”vita huset”. Här samlas deltagare och handledare för att äta frukost och gå igenom dagens uppgifter. Huvudsysslorna följer med årstiderna. Under större delen av året är dessa att plocka skräp, tvätta bänkar och skyltar, och rensa ogräs.
Den här soliga förmiddagen är det rensning av maskrosor som står på schemat. Deltagaren Tommy uppskattar att vara ute i naturen, och berättar att det är just lugnet, gemenskapen och miljön som gör den här dagliga verksamheten speciell.
Handledaren Anna-Karin ger en inblick i vilka uppgifter som gruppen har på Fredriksdal, och det finns alltid något att göra.
– Vi gör saft av fläder, älgört, björklöv och häggblommor. I köket bakar vi ogräspajer, kokar kaffe och bakar kakor till beställningar, och ibland lagar vi enklare mat som grön ärtsoppa, berättar Anna-Karin.
På hösten är det gruppens uppgift att räfsa bort löv och samla ihop frukt som fallit till marken som stallpersonalen delar ut till djuren på området som extra snacks.
Under året samlar de in örter och växter som används till snapskryddor inför julen. När det är vinter brukar de ta bort is och snö från bänkar och skyltar, och året runt levererar gruppen hembakade kakor till Hedströms kafé i stadskvarteret.
– En gång om året anordnar vi också en stor tipspromenad för andra dagliga verksamheter i Helsingborg. Vi planerar frågor, bakar tre sorters kakor och bjuder på fika efter rundan. Det är en höjdpunkt för många, upp till 180 personer brukar komma under de tre dagarna! berättar Anna-Karin.
Stort tack för besöket!